Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα

Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα
Πλεονεκτήματα Γενετικών Τροποποιημένων Τροφίμων
Κίνδυνοι Γενετικών Τροποποιημένων Τροφίμων
Όλες οι Σελίδες

gm_foodΌταν λέμε μεταλλαγμένα τρόφιμα ή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αναφερόμαστε σε τρόφιμα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες τεχνικές της μοριακής βιολογίας. Τα τρόφιμα αυτά έχουν τροποποιηθεί μέσα στα εργαστήρια, όπου οι επιστήμονες απομονώνουν γονίδια, κολλώντας τα σε άλλους οργανισμούς, με σκοπό την ενίσχυση κάποιων επιθυμητών χαρακτηριστικών, όπως η αντοχή στο κρύο, στα εντομοκτόνα ή ακόμα επειδή όπως πιστεύουν τα τρόφιμα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

gm_tomatoΗ γενετική μηχανική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την δημιουργία τέτοιων προϊόντων. Για παράδειγμα οι γενετιστές απομονώνουν ένα γονίδιο που είναι ανθεκτικό στις έντονα κρύες καιρικές συνθήκες και το "κολλάνε" στο DNA ενός φυτού. Το νέο, τροποποιημένο, φυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή σε αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν μεταφέρονται μόνο γονίδια από ένα φυτό στο άλλο, αλλά και από ένα ζωικό οργανισμό σε ένα φυτό. Για παράδειγμα οι γενετιστές επικόλλησαν το γονίδιο ενός βακίλου, το οποίο σκοτώνει ένα είδος προνύμφης που είναι υπεύθυνη για την καταστροφή σοδειών καλαμποκιού, στο καλαμπόκι. Το νέο αυτό γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι παράγει το δικό του εντομοκτόνο. Άλλα παραδείγματα είναι δημιουργία ντοματών με γονίδια ψαριού, ψάρια με ανθρώπινο γονίδιο, πατάτες με γονίδια από κοτόπουλο κλπ.

Η νέα αυτή τεχνολογία έχει φέρει αναστάτωση και ανησυχία στους κύκλους των οικολογικών οργανώσεων, μιας και αρκετοί επιστήμονες εφιστούν την προσοχή μας. Τονίζουν ότι παίζουμε με τους κανόνες της φύσης, τους οποίους ακόμα δεν γνωρίζουμε καλά. Όπως λένε, αποτελέσματα αυτών των καινοτομιών ήταν η νόσος των τρελών αγελάδων, η δημιουργία επικίνδυνων αλλεργιών κ.ά.