Ο αέρας που αναπνέουμε

Εκτύπωση

knight_blinkingΑγαπητοί μου φίλοι και αγαπητές μου φίλες, ο άνθρωπος από την ημέρα που εμφανίστηκε στη γη άρχισε να εξελίσσεται συνεχώς. Προσπάθησε να ανακαλύψει καινούργια πράγματα, τα οποία θα τον βοηθούσαν να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Στην αρχή ανακάλυψε το τροχό, αργότερα δάμασε τη φύση και τα ζώα. Μετά, ανακάλυψε μηχανήματα, αυτοκίνητα, έφτιαξε οικοδομήματα, εργοστάσια κι άλλες εφευρέσεις για να πετύχει το στόχο του. Στο τέλος κατάφερε να στρέψει τη φύση εναντίων του και σήμερα μιλάμε για το πώς θα ισορροπήσουμε όλη αυτή τη τεχνολογία έτσι ώστε να μη στραφεί εναντίων μας και να μην απειλεί την υγεία μας.


Θα ξέρετε ότι για να ζήσει ο άνθρωπος και για να πραγματοποιήσει τις βασικές λειτουργίες του, χρειάζεται οξυγόνο. Οξυγόνο που παίρνει από τον αέρα που αναπνέει. Είναι όμως καθαρός ο αέρας που αναπνέουμε; Θα έχετε ακούσει να λέμε συχνά για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Πώς όμως ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα και ποιες επιπτώσεις υπάρχουν για την υγεία μας;

pollution_cityΗ ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργείται συνήθως στις μεγάλες πόλεις και προκαλείται από την απελευθέρωση δηλητηριωδών αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, ο μόλυβδος, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και κάποια μικροσκοπικά σωματίδια που πλέουν στην ατμόσφαιρα και τα ονομάζουμε αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και από τη δημιουργία μικροσκοπικών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Τα αέρια αυτά προέρχονται είτε από την καύση καυσίμων στα σπίτια, στα αυτοκίνητα και στις βιομηχανικές μονάδες. Επιπλέον η ατμόσφαιρα ρυπαίνεται από την παρουσία διαφόρων ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Το Μονοξείδιο του άνθρακα έχει το χαρακτηριστικό να απορροφάται από το αίμα. Όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε βασικές λειτουργίες, ενώ σε κλειστούς χώρους μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, λιποθυμία ή ακόμα να οδηγήσει στο θάνατο. Το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων. Άλλα δηλητηριώδη αέρα που ρυπαίνουν τον αέρα είναι ο μόλυβδος που ελευθερώνεται στον αέρα από αυτοκίνητα που δε χρησιμοποιούν αμόλυβδη βενζίνη, από βιομηχανίες μετάλλων και από εργοστάσια παραγωγής μπαταριών, το διοξείδιο του θείου που εισέρχεται στον αέρα κυρίως από την καύση του πετρελαίου σε καυστήρες, το διοξείδιο του αζώτου που παράγεται κι αυτό από καυστήρες βιομηχανιών και οχημάτων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια προέρχονται κι αυτά από τα αυτοκίνητα, τις βιομηχανίες και τους καυστήρες, από τα φυτά και τα δένδρα αλλά και από τα διάφορα χημικά που χρησιμοποιούνται για απολύμανση, για να φτιάχνουμε κτήρια και άλλες κατασκευές. Ευθύνονται για επικίνδυνες αλλεργίες και άσθμα.

Όταν αναπνέουμε τα δηλητηριώδη αυτά αέρια μπαίνουν μέσα στο σώμα μας από τους πνεύμονες και κάνουν κακό στην υγεία μας. Το περιβάλλον δηλαδή που ζούμε επηρεάζει την υγεία μας και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών συνηθειών που έχουμε αποκτήσει. Εσείς τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνουμε για να αναπνέουμε όσο γίνεται πιο καθαρό και υγιεινό αέρα;